De Bollenstreek ligt er drie maanden per jaar prachtig bij, maar de streek heeft helaas ook een wat minder mooi imago. Als de Bollenstreek het nieuws haalt gaat het vaak over de gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden in de bollenteelt. En dat is niet zo gek want het is van alle tijden dat deze middelen, die wereldwijd in de landbouw worden gebruikt, zorgen voor een betere opbrengst, maar schadelijk zijn voor mens en milieu.
Maar gelukkig gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel. Er worden steeds minder middelen gebruikt. Ook de bollenjongens zelf willen duurzamer gaan produceren. Johan is in aflevering 7 van Bollenjongens bij Daan om over dit onderwerp te praten en om de nieuwste gewasbeschermingsmachine te bekijken die Daan onlangs heeft gekocht.
Niet alleen zorgen nieuwe spuitmachines voor een beter gebruik van de middelen. Ook andere innovaties helpen hierbij. Ben Langeslag is deskundige op het gebied van precisielandbouw en hij laat Ruben en Johan een scanmachine zien. Deze machine meet verschillende grondeigenschappen van een perceel. Op basis daarvan wordt een kaart gemaakt die aangeeft waar op het perceel (wel of niet) iets gespoten hoeft te worden. Een kweker hoeft zo niet overal op het perceel dezelfde hoeveelheid te spuiten. Dat scheelt niet alleen middelen, maar ook veel geld.
Wij vinden de Bollenstreek prachtig, maar wat vinden de vogels eigenlijk van dit gebied? Is de Bollenstreek een geschikt gebied voor vogels om in te leven en zich voort te planten? Johan gaat met Paul Venderbosch van Agrarische Natuur en Landschapsvereniging Geestgrond in alle vroegte de bollenvelden in om bollenvogels te spotten. En het liefst zouden ze een zeldzame patrijs tegenkomen, maar die kans is niet groot.
En tot slot horen we van de bollenjongens welke bollenvogels (“bollenwat?”) zij kennen en wat ze doen als ze een nestje op het veld zien liggen.
Deze aflevering was woensdag 16 juni te zien op TV West en op zaterdag 19 juni op BO. Je kunt de aflevering nog online bekijken.