De Bollenstreek is in de maanden maart, april en mei een grote toeristische trekpleister. Meer dan een miljoen mensen vanuit de hele wereld genieten jaarlijks van de bollenvelden en brengen een bezoek aan de Keukenhof.
In aflevering 9 vertellen de bollenjongens waar de meeste toeristen vandaan komen en wat zij eigenlijk van al die toeristen vinden. Ook laten we bijzondere beelden zien van het allereerste bloemencorso en het bezoek van Winston Churchill aan de Bollenstreek in 1947.
Tegenwoordig wordt er ook door de bollenjongens en hun families steeds meer gedaan om toeristen langer in de streek te houden dan alleen een bezoek aan de Keukenhof. Sylvia, de nicht van Allan, heeft daarom de Tulip Experience Amsterdam opgericht. Deze combinatie van een museum, showtuin en pluktuin ligt in Noordwijkerhout. Sylvia legt uit waarom toch voor de naam ‘Amsterdam’ is gekozen.
Een ander initiatief is de ‘Tulip Barn’ van de zus van Carlo, een bollenveld in de vorm van een regenboog, waar je als toerist wél doorheen mag lopen om foto’s te maken. In andere bollenvelden is dat met het risico van ziekte-overdracht niet toegestaan. Met deze initiatieven willen ze toeristen de kans geven om van dichtbij de bloemen te bewonderen, te ruiken en te fotograferen en ze zo de streek nog meer te laten beleven.
Als de lente voorbij is en de bollen zijn uitgebloeid blijven ze nog enkele weken in de grond zitten om verder te groeien voordat ze gerooid kunnen worden. Om te weten wanneer het zover is checken de bollenjongens meerdere malen hun bollen. Allan legt uit hoe je aan een bol kunt zien en voelen wanneer ie rijp genoeg is om gerooid te worden.
En dan begint de zomer. Voor de bollenjongens de drukste periode van het jaar. De honderden miljoenen bollen moeten in korte tijd van het land gehaald worden en verwerkt worden in de bollenschuur. Carlo rooit ze op zijn land in Lisse waarna de bollen meteen enkele dagen voor een droogwand worden gezet. Carlo legt uit hoe zo’n droogwand werkt. Vervolgens gaan de bollen door de pelmachine en worden ze op grootte gesorteerd. Hoe groter de bol, hoe meer deze oplevert.
Maar hoe wordt de prijs van een partij tulpen bepaald? Daarvoor zijn speciale bemiddelaars die onderhandelen tussen kopende en verkopende partijen. Eric Barnhoorn is zo’n bemiddelaar die onderhandelt over de aantallen, de prijs en de kwaliteitscondities. Johan is met Eric bij een kweker in De Zilk en getuige van een telefonische onderhandeling. Natuurlijk probeert Johan de prijs nog wat op te drijven, maar of dat nou zoveel succes heeft…?
En omdat de bollenjongens het zo druk hebben in de zomer, moet er ook tijd gemaakt worden voor wat ontspanning. De bollenjongens vertellen hoe zij relaxen.
Deze aflevering was woensdag 30 juni te zien op TV West en op zaterdag 3 juli op BO. Je kunt de aflevering nog online bekijken.