Hyacintenteelt in kassen

Het duurt een paar jaar voordat een nieuw klein hyacintenbolletje is uitgegroeid tot een volwassen bol. Bij de teelt van hyacinten worden de bollen daarom elk jaar opnieuw geplant op het land, gerooid, verwerkt, bewaard en weer terug geplant.

Dit hele proces zorgt er echter ook voor dat eventuele ziektes telkens van het land naar de schuur worden gebracht en weer terug. Daardoor kunnen bollen steeds zieker worden. Eigenlijk zou je elke keer nieuw land moeten gebruiken om de hyacinten te planten. Dit heet vruchtwisseling. Maar de ruimte in de Bollenstreek is beperkt. En telers willen ook minder chemische middelen gebruiken.

Daarom wordt er door de sector hard gewerkt aan nieuwe teeltvormen. De ambitie is om in 2030 bollen en bolbloemen te telen van topkwaliteit, vrij van ziekten, rendabel en in harmonie met het ecosysteem, emissieloos en klimaatneutraal.  

Hyacinten in kassen

Bij de Wageningen University in Bleiswijk wordt onderzocht of hyacintenbollen schoner en sneller zijn te kweken in een kas. Daarbij wordt weefselkweekmateriaal in 1 of 2 jaar opgekweekt tot volwassen bollen. Dat gebeurt in kisten met kokos of turf en ze krijgen water en voedingsstoffen toegediend. Zo wordt het groeiproces versneld en kan het beter gestuurd worden. En het belangrijkste voordeel: de bollen worden beschermd tegen diverse ziekten. Zo wordt het gebruik van chemische middelen drastisch verminderd.

Resultaten

De eerste resultaten van het onderzoek zijn positief. Het telen op kisten werkt goed, al is een grotere productie dan buiten nog lastig. De uitdaging is nu dus vooral om de productie in de kassen te verhogen.

Bron: Greenport Duin- en Bollenstreek