Carlo

Ruigrok Flowerbulbs
De Zilk

Carlo Ruigrok is 25 jaar en woont samen met zijn vriendin Stefanie. In zijn vrije tijd gaat hij graag ergens een biertje drinken. Af en toe doet hij aan mountainbiken, soms squashen en hij houdt van wintersport. Samen met zijn vader is hij sinds dit jaar mede-eigenaar van Ruigrok Flowerbulbs in De Zilk. Over een aantal jaar komt zijn jongere broer Philip er ook bij en dan zullen ze het nog een tijdje met z'n drieën doen.

Carlo's bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van tulpen en hyacinten en in de export van bloembollen. Ze zijn voornamelijk gericht op de Noord-Amerikaanse markt en hebben een wholesale bedrijf in Amerika: 'ADR Bulbs'. Een groot deel van de bollen die ze versturen is bestemd voor de buitenlandse broeierij. Daarnaast verkopen ze veel bollen aan tuincentra, landscape bedrijven, parken, gemeentes en botanische tuinen. In de toekomst willen ze zoveel mogelijk groeien, zowel in de teelt als in de export

Tijdens zijn studie HBO Bedrijfskunde & Agribusiness merkte Carlo dat hij niet gemaakt was voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van rapporten. Hij heeft meer interesse in de praktijk en het bedrijfsleven en daar sluit een bollenbedrijf goed op aan. Het leuke aan zijn werk is de vrijheid en de afwisseling. Omdat ze ook een exportbedrijf zijn, kan hij het werk in de schuur en op het land combineren met het reizen naar Amerika om klanten te bezoeken en met werk op kantoor. "Bollen kweken is mooi omdat je elk seizoen ander werk hebt en omdat je bijna het hele jaar buiten aan het werk kan. De zomer is de drukste periode en dan ben je met z'n allen hard aan het werk om alles zo goed mogelijk te laten verlopen." Dat hij altijd rustig is, komt van pas in stressvolle situaties. En als het seizoen er weer op zit, kan hij met een voldaan gevoel terugkijken op het jaar.

Carlo verwacht dat in de toekomst in de regio nog een paar grote bollenkwekers overblijven. Dat zijn de jongens uit deze serie en nog een aantal anderen. Daarnaast zullen er nog veel exportbedrijven zijn, die met elkaar een groot deel van de internationale handel vertegenwoordigen. Hij denkt wel dat de bollenteelt een beetje gaat inleveren op areaal, omdat de druk op de gronden door de vraag naar woningbouw alleen maar groter wordt. Hij pleit daarom voor meer hoogbouw van woningen in de regio.

Wil je een berichtje sturen naar Carlo? Mail dan naar Carlo@bollenjongens.nl.

De bollenjongens

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van de serie ‘Bollenjongens’. Vind je het interessant, mooi, grappig of misschien wel verbazingwekkend? Of heb je andere woorden die je te binnen schieten als je het over ‘Bollenjongens’ hebt? Laat het ons weten! Mail naar johan@bollenjongens.nl