Daan

Fields, Source of Flowers
Noordwijkerhout

Daan van Steijn is 25 jaar en heeft een relatie met Isabel. Hij houdt van voetbal, golf, tennis en een overheerlijk biertje drinken met vrienden. Daan verwacht over enige tijd mede-eigenaar te worden van het bedrijf 'Fields, Source of Flowers' van zijn ouders Patrick en Mariëlle in Noordwijkerhout.

Het is een bedrijf gespecialiseerd in de vermeerdering van tulpen en freesia’s. De tulpenteelt omvat zo’n 35 hectare en de freesia's ongeveer 20 hectare. Daan heeft de opleiding Aviation Logistics gedaan en wilde piloot worden. Maar hij ging de bollen missen en heeft uiteindelijk toch voor dit vak gekozen omdat het een zeer divers beroep is. Elk seizoen, elke week en elke dag is anders. Zowel in het voorjaar als in de zomer leveren de bollenvelden veel mooie beelden. Als hij dan ook ziet hoe mensen reageren op die prachtige kleuren, krijgt hij weer een goede boost.

Toen hij voor een halfjaar naar de VS ging om te studeren, kwam hij in aanraking met ondernemerschap. Sindsdien is hij ook anders gaan kijken naar het bedrijf van zijn ouders. Na zijn studie heeft hij eerst een paar jaar met hen onderzocht of het familiebedrijf echt iets voor hem is. Ja dus! Het leukste aan zijn werk is dat hij eigenlijk van alles is: "Er zitten zoveel aspecten aan dit vak dat je niet constant gefocust bent op 1 onderwerp. Elke week heb je met andere dingen te maken en dan moet je soms snel kunnen schakelen." Omdat Daan geduldig is, kan hij daaruit in stressvolle tijden zijn voordeel halen. Maar soms vergeet hij even een klus die hij vooruit heeft geschoven.

Daan denk dat de ruimte in de bollenstreek in de toekomst beperkt is: "Er zal steeds meer gebouwd worden. Het open landschap dat we nu kennen zal steeds meer verdwijnen. Er zullen dan bepaalde plekken zijn waar men nog kan telen zoals dat nu gebeurt, maar dat wordt steeds minder." Hij hoopt het niet, want dan haal je juist de kracht van de Bollenstreek weg. Voor Daan zijn de uitdagingen helder en hij zal daar ook op inspelen. Er moet efficiënter geteeld gaan worden met oog op de biodiversiteit en automatiseren waar mogelijk. De huidige manier van telen zal deels veranderen, wat ook voor kansen zal gaan zorgen.

Wil je een berichtje sturen naar Daan? Mail dan naar Daan@bollenjongens.nl.

De bollenjongens

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van de serie ‘Bollenjongens’. Vind je het interessant, mooi, grappig of misschien wel verbazingwekkend? Of heb je andere woorden die je te binnen schieten als je het over ‘Bollenjongens’ hebt? Laat het ons weten! Mail naar johan@bollenjongens.nl